Çağrı Merkezi

(0324) 502 30 05

Regal Hata Kodları, Arıza Kodları ve Çözümü

Regal Hata Kodları, Arıza Kodları ve Çözümü hakkında daha fazla bilgi, detaylı bilgi ve servis ihtiyaçlarınız için bize (0324) 502 30 04 veya (0324) 502 30 05 numaralardan çağrı merkezimize ulaşabilirsiniz.

Regal Bulaşık Makinesi Hata Kodları Bulaşık makinenizle ilgili sorunlar can sıkıcıdır. Neyse ki, kendinizle karşılaştığınız birçok sorunu kolayca çözersiniz. Bu sayfada en sık karşılaşılan problemleri, hata kodlarını ve arızaları ele alıyorum, böylece bulaşık makinesi problemlerinizi kendiniz çözersiniz.
Regal Bulaşık Makinesi Arıza/Hata Kodları

Regal Bulaşık Makinesi Hata Kodları Arıza Düzeltme Regal bulaşık makinası arıza kodları aşağıdaki gibidir,3 tip ürün çeşidi ile anlatacağım 1.si üzerinde display yani ekran olan diğeri ise eski tip ekransız bulaşık makinaları, ekransız da 2 ye ayrılmaktadır. hata kod ekranları ardından anlamlarını aktaracağım.
Regal Bulaşık Makinesi F5 Hatası

Regal Bulaşık Makinesi F5 Hatası Başla bekle ışığı yanıyorsa su girişi yetersiz veya istenilen su seviyesine ulaşılamadı, sıralaması ile kontrol edilmesi gereken olası problemler: Musluk kapalı yada kısık olabilir. *su giriş hortumu katlanmış, kırılmış, filtresi tıkanmış olabilir *su giriş ventil arızalı olabilir *bulaşık makinası altındaki su emniyet anahtarı arızalı olabilir *rezistans üzerindeki su basınç anahtarı arızalı olabilir *motor arızalı olabilir.
Regal Bulaşık Makinesi F3 Hatası

Regal Bulaşık Makinesi F3 Hatası Bitti ışığı (*bazı modellerde durulama ile bitti ışığı aynı anda)aynı anda yanıyorsa sürekli su alma hatası, *Su giriş ventili arızalı olabilir *elektronik kart arızalı olabilir.
Regal Bulaşık Makinesi F2 Hatası

Regal Bulaşık Makinesi F2 Hatası Başla bekle ve bitti ışığı (*bazı modellerde kurutma ve bitti) ışığı aynı anda yanıyorsa makine içindeki suyu boşaltamıyor. sıralaması ile kontrol edilmesi gereken olası problemler:

*su boşaltma yani gider hortumu tıkanmış, bükülmüş veya gider tıkalı olabilir. *boşaltma pompası arızalı olabilir. *rezistans üzerinde basınç anahtarı arızalı olabilir.
Regal Bulaşık Makinesi F8 Hatası

Regal Bulaşık Makinesi F8 Hatası Yıkama kurutma ışığı (*bazı modellerde yıkama kurutma bitti ışığı aynı anda) yanıyorsa makine istenilen su seviyesine ulaşamadı. *rezistans arızalı olabilir. *elektronik kart arızalı olabilir.
Regal Bulaşık Makinesi F1 Hatası

Regal Bulaşık Makinesi F1 Hatası Yıkamam ve bitti ışığı (*bazı modellerde durulama kurutma ışığı ) aynı anda yanıyorsa Su taşma uyarısı, Olası problemler; *su emniyet anahtarı arızalı *küvette su kaçağı olabilir *elektronik kart arızalı
Regal Bulaşık Makinesi F6 Hatası

Regal Bulaşık Makinesi F6 Hatası yıkama başla bekle ışığı (*bazı modellerde yıkama bitti) ışığı aynı anda yanıyorsa Ntc sensör arızası, olası problemler *Ntc arızası *elektronik kart arızası *rezistans arızası
Regal Bulaşık Makinesi F4 Hatası

Regal Bulaşık Makinesi F4 Hatası Yıkama (bazı modellerde durulama) ışığı yanıp sönüyorsa Su sayacı bozuk arızasıdır. Olası problemler; *su sayacı arızası *elektronik kart arızası
Regal Bulaşık Makinesi F9-FA Hatası

Regal Bulaşık Makinesi F9-FA Hatası Yıkama ve durulama ışığı aynı anda yanıyorsa Devizör ve kirlilik arızasıdır. Olası problemler; *devizör arızalı *elektronik kart arızalı

Regal BUZDOLABI ARIZA KODLARI

Regal Buzdolabı Arıza Kodları

Regal Buzdolabı SR Arızası Çözümü= Regal buzdolabınızda bu hata görünüyorsa buzdolabınızda bir sorun var demektir. Bu arızadan dolabınız yeterli soğutmuyor veya hiç soğutmuyor demektir. Bu arızayı kullanıcı olarak halletmeniz mümkün değildir Küçükçekmece Regal buzdolabı servisi olarak bizden servis talep edebilirsiniz.

Regal Buzdolabı Demo Arızası= D cool ve F tuşuna basılı tut alt kapıyı 3 sefer aç kapa fişi çekip yeniden tak. Bir başka modelde ise S saver ile F tuşuna basılı tutarak alt kapıyı önce aç kapat 3 kere olmazsa üst kapıyı 3 sefer açıp kapat DEMO modun’dan çıkacak.

Regal Buzdolabı Tatil Modu= Tatil sembolü yanıp sönünceye kadar MOD butonuna basın 1 saniye boyunca herhangi bir butona basılmazsa, Tatil modu sembolü üç defa yanıp sönecek ve sesli uyarı gelecektir. Böylece “Tatil modu” aktif edilmiş olur. İptal etmek için yapılan işlemin aynısını yapın tatil modu iptal olacaktır.

Regal Buzdolabı SA Arızası Çözümü= Soğutucu arızası anlamına gelmektedir. Yani soğutma az arızası birden fazla sebepten ekranda belirir. İlk olarak SA arızası aldığınızda cihazın sensörünü değiştirip denemenizde fayda var. Sensör değiştikte sonra arıza devam ediyorsa anakart onarımı gerekir. Anakart değişimi ile de arıza giderilmezse motor kontrolü gerekir. SA arıza kodunu soğutma zayıfladığında görürsünüz. Soğutma olduğu halde SA hata kodu alıyorsanız kesinlikle kart arızalı demektir.

YD= Dondurucu Bölüm yeterince soğuk değil.

YS= Soğutucu Bölüm çok sıcak hatası.

YD VE YS= Soğutma yetersiz hatası.

CS= Soğutucu Bölüm çok soğuk hatası.

DuGu= Düşük voltaj uyarısı hatası.

CO:01= Dondurucu sen. -10 ºC’den sıcak ise (-9 ºC, -8 ºC, -7 ºC gibi)

CO:02= Soğutucu sen. 15 ºC’den sıcak ise (16 ºC, 17 ºC, 18 ºC gibi)

CO:03= Soğutucu sen. -5 ºC’den soğuk ise (-6 ºC, -7 ºC gibi)

CO:04= Dondurucu sen. -10 ºC’den sıcak ve Soğ.sen. 15 ºC’den sıcak ise)

FO:05=Soğutma yetersiz hatası (10 dakika boyunca soğutma yok)

FO:06=Defrost hatası (90 dakika, 0 ºC’den soğuk)

FE:01= Dondurucu sensör arızalı,

FE:02= Soğutucu sensör arızalı,

FE:03= Defrost sensörü arızalı,

FE:04= Ortam sensörü arızalı,
Regal Buzdolabı Arızaları

LF arızası

Dondurucu bölüm yeterince soğuk değilse bu uyarı özellikle uzun süre elektrik kesintisi olmuşsa ve
buzdolabı ilk kez çalıştırıldığında çıkar.

LC arızası

Soğutucu bölüm çok sıcak soğutucu bölümün ideal sıcaklığı +4oC’dir. Bu uyarı görüldüğünde soğutucu bölümdeki yiyeceklerin bozulma riski vardır.

Soğutucu sıcaklık ayarını geçici olarak, istenilen seviyeye gelene kadar arttırınız veya hızlı soğutma moduna getiriniz.

LF ve LC arızası

Soğutma yetersiz LF ve LC aynı anda gerçekleştiğinde görünür. Buzdolabı ilk çalışmaya başladığında bu uyarı çıkar, ve soğutma gerçekleştiğinde uyarı kendiliğinden kalkar.

HC arızası

Soğutucu bölüm çok soğuk soğutucu bölümün aşırı soğuttuğu anlamına gelir ve bölüm içindeki yiyecekler donmaya başlar.

Hızlı soğutma kısmında olup olmadığını kontrol ediniz
Soğutucu bölüm ayarlarını kısınız.

LOPO Arızası

Düşük Voltaj Buzdolabını besleye gerilim 170 Voltun altına düştüğünde, buzdolabı
bekleme konumuna geçer. Bu özellik düşük voltajdan dolayı kompresörün arızalanmasını engellemek
içindir. Gerilim, tekrar istenen düzeye geldiğinde buzdolabı otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır.

Ortam sensöründe hata varsa -22 ledi yanar

Defrost sensöründe hata varsa -20 ledi yanar

Dondurucu sensöründe hata varsa -16 ledi yanar

KOMPRESÖR (Soğutma) ile ilgili bir sorun varsa -24 ledi yanar

DEFROST REZ ile ilgili bir sorun varsa SF ledi yanar

Dondurucu bölüm yeteri kadar soğuk değilse (-10’dan sıcak) -24 barı yanıp söner

Buzdolabınız çalışmıyor= Fişin takıldığı prizin sigortası ya da ana sigorta atmış olabilir. Prizde arıza olabilir.

Buzdolabınız yeterli soğutma yapmıyor= Sıcaklık ayarları doğru yapılmamış olabilir. Buzdolabınızın kapıları sık açılıyor veya uzun süreli açık kalıyor olabilir. Buzdolabınızın kapıları tam olarak kapanmamış olabilir. Buzdolabınıza, hava dolaşımını engelleyecek şekilde arka duvarına temas eden kap veya yiyecek yerleştirilmiş olabilir. Buzdolabınız aşırı derecede dolu olabilir.

Buzdolabınızda yiyecekler gereğinden fazla soğuyor=Sıcaklık ayarları doğru yapılmamış olabilir. Derin dondurucu bölmesinde çok miktarda yeni yerleştirilmiş yiyecek olabilir.

Buzdolabınız sesli çalışıyor= Ayarlanan sıcaklık seviyesinin sabit kalabilmesi için, kompresör zaman zaman devreye girecektir. Bu sırada buzdolabınızdan gelecek sesler fonksiyon gereği normaldir.

Buzdolabınızın içinde nem oluşuyor= Yiyecekler düzgün ambalajlanmamış olabilir. Buzdolabınıza koymadan önce kaplar iyice kurulanmamış olabilir. Buzdolabınızın kapıları çok sık açılıyor olabilir. Kapı açıldığında, odadaki havada bulunan nem buzdolabına girer. Özellikle odanın nem oranı çok yüksek ise, kapıyı ne kadar sık açarsanız, nem birikimi o kadar hızlı olur.

Buzdolabınızda bazı yiyecekler donuyor= Buzdolabının arka kısmına koyulan nemli yiyecekler soğuk havayla temas etmiş olabilir.

Regal markalı klima kullanıcıları için hazırlanmış olan bu makalemizde modellere göre arıza kodları detaylı olarak sunulmuştur. Bilgileri incelediğinizde Regal Klima Arıza Kodları başlığı altındaki tüm bilgilere ulaşabileceksiniz.

Regal Klima Arıza Kodları

E1 Arızası

Display ve kart arasında bağlantı yok.

E2 Arızası

İç ünite oda sensörü arızalı.

E3 Arızası

İç ünite boru sensörü arızalı.

E4 Arızası

İç ünite fan sorunu.

E5 Arızası

Gaz kaçağı söz konusu. Borularda çatlama ya da kırılma olabilir.

E6 Arızası

Şebeke gerilimi sorunu. Klimaya gelen voltaj düşük veya yüksek olabilir.

E7 Arızası

Anakart hafızası silinmiş.

88 Arızası

Elektrik kesintisi sonrasında 3 dakikalığına koruma devrede.

Regal STV 42 Klima Arıza Kodları

E1 Arızası

Basma hattında yüksek sıcaklık problemi. Bu durumda aşırı gaz miktarı, evaparatör kirlenmesi ya da iç-dış fan morotları bloke olmuş olabilir. Arıza teşhis ve onarımı için Regal Servisi yardımı almanız gerekir.

E2 Arızası

Kompresör aşırı akım çekiyor. Kompresör uçları yanlış olabilir ya da faz eksikliği söz konusu olabilir. Uzman yardımı almanız gerekir.

E3 Arızası

Faz sorunu.

E5 Arızası

Alçak basınç koruması demektir. (dış ünite 301 numaralı soket köprülenmelidir)

E6 Arızası

İç ünite buzlanma koruması devrede. İç ünite evap kirli olabilir, kullanım suyu sıcaklığı düşük olabilir veya ortam aşırı soğuk olabilir.

Regal s 28 ve s 45 Klima Arıza Kodları

E1 Arızası

İç ünite sensörü arızalı olabilir.

E2 Arızası

Otomatik panel kapağı açık olabilir ya da kapak kapanmamış olabilir.

E5 Arızası

Evap sensörü arızası.

E6 Arızası

Kondanser sensörü sorunu.

Regal fs 42 İç Ünite Arıza Kodları

ff01 Arızası

İç ünite buz koruması devrede.

ff02 Arızası

Soğutma işlevinde dış ünite sorunu.

ff03 Arızası

Soğutma modunda aşırı sıcaklık koruması.

ff04 Arızası

Isıtma modunda aşırı sıcaklık koruması.

ff05 Arızası

Isıtma modunda dış ünite sorunu.

ff06 Arızası

Yüksek basınç koruma fonksiyonu.

ff07 Arızası

Oda sensörü sorunu.

ff08 Arızası

İç ünite boru sensör problemi.

ff09 Arızası

Dış ünite boru sensör problemi.

Dış Ünite Kart Üstündeki Ledlerin Yanıp Sönme Durumlarına Göre Arızalar

LED 5+1

Yanlış faz sorunu.

LED 5+4+1

Eksik faz sorunu.

LED 3+1

Yüksek basınç koruması devrede.

LED 5+3+1

Alçak basınç koruması devrede.

LED 4+3+1

Aşırı ısınma koruması devrede.

LED 5+4+2+1

Aşırı yük koruması devrede.

LED 3+2+1

Dış ünite boru sensörü arızası.

LED 5+3+2+1

Buzlanma koruması devrede.

LED 5+4+3+1

Defrost koruması devrede.

LED 2+1

Kompresör ısıtıcı aktif.

LED 5+2+1

By pass valfi aktif durumda.

Regal LCD Ekranlı Klima Arıza Kodları

88 Arızası

Elektrik kesintisi sonrası koruma.

e2 Arızası

İç ünite sensör problemi.

e3 Arızası

İç ünite boru sensör problemi.

e4 Arızası

İç ünite fan problemi.

e5 Arızası

Gaz kaçağı sorunu. (bakır borularda çatlama ya da kırılma durumu olabilir)

e6 Arızası

Şebeke voltajında dalgalanma var. Voltaj düşük ya da yüksek olabilir.

e7 Arızası

Elektronik kart hafızası silinmiş durumda.

Regal LED Display Klima Arızaları

1.led

Operasyon ledidir.

2.led

Timer Ledidir.

3.led

Fan ledidir.

4.led

Turbo ledidir.

►►► Arızalar ledlerin yanıp sönmesine göre tespit edilir.

2.led

İç ünite sensör sorunudur.

1+2 led

İç ünite boru sensörü sorunudur.

3.led

İç ünite fan sorunudur.

1+3 led

Gaz kaçağı sorunudur.

1+4 led

Düşük veya yüksek led sorunudur.

1+2+3+4 led

Elektronik kart hafızası silinmiş.

Regal Kombi arıza kodları ve çözümleri nedir ?

L3 Ledi Yanmıyor Arızası; Kombiye elektrik gelmediğini ifade eder. Arızanın çözülmesi için öncelikle priz ve sigortalar kontrol edilmeli, dairenizde elektrik olduğundan emin olmalısınız. Yaptığınız bu kontrollere rağmen arıza devam ediyor ise elektronik kart arızası olabilir. Bunun için servis çağırmanız gerekir.

L3 Ledi Yanıp Söndükten Sonra L4 Yanması Arızası; Ateşlemede sorun olduğunu ifade eder. Kombi cihazı 5 ateşleme denemesi sonrasında brülörde alev oluşumu olmadığı zaman bu arızayı verir. Arızanın giderilmesi için öncelikle dairenizde gaz olduğundan emin olmalısınız, gaz vanaları eğer kapalı ise açmalısınız. Bu kontrollere rağmen arıza devam ediyor ise resetleme yapmanız gerekir. Şayet 3 resetlemeden sonra hala sorun devam etmeekte ise elektronik kart, iyonizasyon ateşleme elektrodu, gaz valfi gibi parçalarda problem olabilir. Bu durumda müdahale etmeden servis çağırmanız gerekir.

L3 Hızlı Yanıp Sönüyor, L4 Yanması Arızası; Merkezi ısıtma sensöründe arıza olduğu anlamına gelir. Bu durumda kaloriferleriniz ısınmaz ya da az ısıtma yapar. Kalorifer sensörünün yanı sıra sensör kablolarında kopukluk, kısa devre durumu veya borularda nemlenme olabilir. Arızanın kesin tespiti için servis çağırmanız gerekir.

L6 Hızlı Yanıp Sönüyor, L4 Yanması Arızası; Kullanım suyu yani sıcak su sensöründe arıza olduğunu gösterir. Sıcak su sensörü arızalı olduğunda, sensör kablolarında kopukluk ya da kısa devre durumu söz konusu olduğunda, borularda nemlenme olduğunda arıza yaşanabilir. Arızanın kesin tespiti ve çözümü için kombi servisini çağırmalısınız.

L4 Hızlı Yanıp Sönmesi Arızası; Aşırı sıcaklık kilitlenmesi olduğunu gösterir. Arızanın çözümü için su basıncına bakmalı, düşük ise su basmalısınız. Cihazı resetlemeli ve petek konumunda bu sorun yaşandı ise petek vanalarının açık olduğundan emin olmalısınız. Bu kontrollerden sonra da arıza devam ediyor ise; üç yollu vanada, ana eşanjörde, pompada arıza olabilir. Bunun yanı sıra kalorifer tesisatı tıkalı ya da kalorifer filtresi tıkalı olabilir. Arızanın kesin tespiti için kombi servisini çağırmalısınız.

L7 Hızlı Yanıp Sönüyor, L4 Yanması Arızası (Hermetik); Hermetik kombilerde bu arızanın yaşanması atık gaz sistem sorunu olarak da adlandırılabilir. Hermetik Confy kombilerde fan, anakart ya da prosestat arızası olabilmektedir. Arızanın kesin tespiti için kombi servisi desteği almalısınız.

L7 Hızlı Yanıp Sönüyor, L4 Yanması Arızası (Bacalı); Baca gazı uyarısı anlamına gelir. Bu durumda ya baca sensöründe sorun vardır ya da baca tıkalıdır. Eğer baca sensörü arızası ise kombi servisi çözüm sağlayabilir. Şayet baca tıkalı ise baca temizliği gerekir.

L6-L7 Hızlı Yanıp Sönüyor, L4 Yanması Arızası; Düşük su basınç sorunudur. Bu durumda sisteme yani tesisata su basmanız gerekir. Bar göstergesi 1 ile 2 bar ortasına geldiğinde doldurma musluğunu kapatırsanız sorun düzelecektir. Eğer düzelme olmaz ise resetleme işlemi yapabilirsiniz, buna rağmen hala sorun devam ederse servis çağırmanız gerekir.

Tüm Ledlerin Hızlı Yanıp Sönmesi Arızası; Anakart ile iletişim kesintisi olduğu anlamına gelir. Bu durumda anakart kontrol edilmeli. Tamiri ya da değişimi ile sorun çözümlenir. Bunun için servis ile iletişime geçmelisiniz.

L3, L6 ve L7 Yanıyor, L4 Hızlı Yanıp Sönmesi Arızası; Anakart arızasının söz konusu olduğunu gösterir. Bu durumda kombi çalışmaz. Arızanın çözümü için kombi servisi müdahalesi gerekir.

Regal Hata Kodları, Arıza Kodları ve Çözümü hakkında daha fazla bilgi, detaylı bilgi ve servis ihtiyaçlarınız için bize (0324) 502 30 04 veya (0324) 502 30 05 numaralardan çağrı merkezimize ulaşabilirsiniz.

Call Now Buttonservis kaydı